Vinkkejä onnistuneeseen lumenpoistoon
Tee lumityöt, kun lumi on kevyimmillään
Klassisella lumilapiolla lumen lapiointi kannattaa aloittaa melko pian lumen tulon jälkeen. Kun lumi on juuri satanut maahan, se on kevyttä ja lumenpoisto sujuu vaivatta. Jos lumi ehtii asettua jonkin aikaa, siitä tulee kompaktia ja märkää ja voi melkein tuntua jäältä.
Ajattele ergonomiaa
Lumitöitä voi helpottaa oikealla tekniikalla, pitävillä kengänpohjilla ja oikeanlaisilla välineillä. Alaselässä kannattaa säilyttää luonnollinen notko ja kallistaa ylävartaloa tarvittaessa lonkista eteenpäin. Ergonomian kannalta lumen työntäminen on lapioimista parempi vaihtoehto.
Valitse oikeat välineet
Työvälineet lumen kolaamiseen on hyvä valita sen mukaan, minkälaista lumi on ja missä sitä on. Mitä märempää lumi on, sitä kapeammalla lumikolalla työ kannattaa tehdä. Näin kolaaminen ei muutu raskaaksi. Pakkaslumessa kulkevat leveämmätkin kolat.
Pudota lumet katolta turvallisesti
Lumenpudotuksessa on huolehdittava työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Käytä kunnollisia turvavaljaita, kiristä ne huolellisesti, ja kiinnitä turvaköysi vain tarpeeksi kestävään kiinnityspisteeseen.
Muista myös nämä:
- Mitä tarkemmin lumen poistaa, sitä vähemmän pinnoille muodostuu jäätä ja polanteita, eli liukkaita, kovaksi tallautuneita lumi- ja jääharjanteita.
- Oikean lumityövälineen valintaan vaikuttaa pihan tai alueen koko, lumen koostumus, tekijän fyysinen kunto ja oma työtapa.
- Ergonomisesti taivutettu työntöaisa mahdollistaa lumikolan erilaiset otekorkeudet omien mittojen mukaan. Tämä helpottaa myös penkan ylitystä, kun otetta saa tukevasti siirrettyä.
- Lumikolaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota kärjen vahvuuteen ja materiaaliin. Teräksinen kärkivahvike auttaa höyläämään lumen tarkasti pinnoilta ja pitämään kolan suorana.
- Mieti miten sijoitat lumitöistä kertyvän lumen. Älä kasaa lunta seinien viereen.
- Huolehdi turvallisuudesta.